Miksi kielenoppijan kannattaa ymmärtää myös fonetiikkaa?
Tässä blogikirjoituksessa kerron, miten kielenopiskelija hyötyy fonetiikan perusasioiden ymmärtämisestä.
Sano ensin ääneen joku vapaavalintainen lause omalla äidinkielelläsi. Minun lauseeni on "Mä olen Ääntämisklinikan Päivi, mä oon foneetikko ja asun Espoossa." Ajattelitko, mitä suussasi tapahtui, kun sanoit oman lauseesi? Todennäköisesti et. Äidinkielellä puhuminen on niin automaattista, että meidän ei tarvitse yhtään miettiä, miten asettelemme kielen ja huulet, että puhe kuulostaa oikealta.
Entä jos seuraavaksi sanot saman lauseen vähän hitaammin ja keskityt tunnustelemaan, mitä suussasi tapahtuu, kun sanot tuttuja sanoja. Välillä huulet ovat ehkä kiinni tai tunnet kielen ylähampaidesi takana? Tehtävä mutkistuu, kun teet saman kokeilun vieraalla kielellä puhuen. Et ehkä olekaan enää varma, millaisia liikkeitä suussa pitäisi tehdä tai äänteet kuulostavat vääränlaisilta.
Kun aloitamme uuden kielen opiskelun, ääntäminen tuntuu usein hankalalta. Minä opetan suomen ääntämistä ja yksi tärkeimmistä "työvälineistäni" (omien korvieni lisäksi) on fonetiikka. Fonetiikka on yksi puhetieteistä ja siinä tutkitaan puhuttua kieltä, kielten äännejärjestelmiä, puheen tuottamista ja sen akustisia ominaisuuksia sekä puheen havaitsemista. Fonetiikan perusasioiden ymmärtäminen tarjoaa kielenoppijalle selkeitä etuja ja tehostaa oppimisprosessia merkittävästi. Seuraavaksi kerron tarkemmin, miten tämä tapahtuu.
Artikulatorisen fonetiikan (siis sen, miten puhetta konkreettisesti tuotamme) perusteiden ymmärtäminen auttaa opiskelijaa hahmottamaan, millainen kohdekielen äännejärjestelmä on ja miten se eroaa omasta äidinkielestä. Jokaisessa kielessä on omat äänteensä, eikä niitä välttämättä löydy opiskelijan äidinkielestä. Esimerkiksi suomen kielessä on äänteet y [y] ja ö [ø], joita ei ole monissa muissa kielissä. Fonetiikan avulla opiskelija oppii tunnistamaan ja tuottamaan nämä äänteet oikein, mikä on olennaista sujuvan ja ymmärrettävän puheen kannalta.
Vieraan kielen äänteiden erottelukyky on tärkeä taito, koska äänteiden pienetkin erot voivat vaikuttaa merkittävästi kielen ymmärtämiseen ja sen käyttöön. Kun opiskelija ymmärtää, mitä aivoissa tapahtuu puheen kuulemisen aikana, hän ymmärtää paremmin koko kielenoppimisprosessia. Kun opimme kuulemaan ja erottamaan äänteitä, pystymme myös paremmin tuottamaan niitä, jolloin ääntäminen on helpompaa ja väärinymmärryksen riskit kommunikaatiossa vähenevät.
Fonetiikka tarjoaa opiskelijalle välineitä itsenäiseen harjoitteluun ja itsekorjaukseen. Ymmärrys siitä, miten ääni muodostuu ääntöväylässä ja suussa – kuten tieto siitä, missä kielen tulee olla tietyssä äänteessä – auttaa opiskelijaa harjoittelemaan ääntämistä myös itsenäisesti. Tämä on erittäin hyödyllistä, sillä ääntämisen oppiminen vaatii paljon toistoa ja harjoittelua.
Fonetiikkaa opiskelemalla opiskelija voi kehittää metalingvististä tietoisuutta eli kykyä ajatella ja analysoida kieltä ilmiönä. Tämä syvempi ymmärrys kielen rakenteista ei ainoastaan helpota ääntämisen harjoittelua ja oppimista, vaan auttaa myös ymmärtämään kieliä kokonaisvaltaisemmin.
Kuten huomaat, fonetiikasta on paljon iloa kielenopiskelijalle. Fonetiikan avulla kielen opiskelu muuttuu tietoisemmaksi ja tuloksekkaammaksi, mikä motivoi opiskelijaa jatkamaan opiskelua ja kehittämään kielitaitoaan entisestään. Opetuksessani tarjoan opiskelijoille selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa kaiken foneettisen tiedon, jota he tarvitsevat ääntämisen oppimisessa.
Päivi
P.S. Varaa aika ilmaiselle tutustumiskäynnille Ääntämisklinikalle (paivi@aantamisklinikka.fi), niin kerron, miten voin auttaa sinua ääntämisen oppimisessa!