Mitkä asiat vaikuttavat ääntämisen oppimiseen?
Tässä blogikirjoituksessa kerron, mitkä tekijät vaikuttavat vieraan kielen ääntämisen oppimiseen.
Kun opiskelemme uutta kieltä, usein juuri ääntäminen tuntuu vaikeimmalta ja puhuminen jännittää eniten. On totta, että vieraan kielen ääntäminen voi tuntua haastavalta, mutta kun ymmärrämme tarkemmin mistä on kyse, niin sen jälkeen harjoittelu on helpompaa ja mukavampaa.
Vieraiden äänteiden hallintaan vaikuttavat monet tekijät, joista keskeisimpiä ovat ikä, äidinkieli, oppimisympäristö, yksilölliset ominaisuudet, opetus ja palaute sekä motivaatio ja harjoittelun määrä. Kaikkiin näihin emme itse voi vaikuttaa, joten kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voimme!
Katsotaan eri tekijöitä tarkemmin:
Ikä
Ikä on merkittävä tekijä kielenoppimisessa. Lapsena toiseen maahan muuttanut oppii todennäköisesti ääntämään kuin natiivipuhujat, mutta mitä vanhempana kielen oppiminen alkaa, sitä enemmän puheeseen voi jäädä vierasta aksenttia. Aikuisen aivot toimivat eri tavalla kuin lasten aivot, emmekö voi omaksua kieltä samalla tavalla kuin lapsena, mutta toisaalta aikuisilla on mahdollisuus saavuttaa hyvä ääntämistaito harjoittelulla ja erilaisia oppimisstrategioita hyödyntämällä.
Äidinkieli
Äidinkielemme vaikuttaa vahvasti siihen, miten opimme ääntämään vieraita kieliä. Oppijoille on luonnollisesti vaikeinta tuottaa äänteitä, joita ei ole omassa äidinkielessä. Esimerkiksi suomenoppijoille vaikeita ovat usein esimerkiksi y- ja ö-äänteet, jotka ovat harvinaisia maailman kielissä (lue lisää: wals.info). Toisaalta taas esim. i-, u- ja m-ääneet ovat kielissä yleensä aika samanlaisia ja siksi helppoja. Myös muut oppimamme kielet voivat helpottaa ääntämisen oppimista riippuen siitä, kuinka samankaltaisia ne ovat suomen kanssa.
Oppimisympäristö ja kielelle altistuminen
Oppimisympäristöllä ja altistumisella kielelle on valtava vaikutus. Jos asut maassa, jossa opiskelemaasi kieltä puhutaan, oppiminen on yleensä nopeampaa johtuen ympäristöstä ja vuorovaikutuksesta natiivipuhujien kanssa. Jos siis asut Suomessa, opit todennäköisesti ääntämään suomea nopeammin ja helpommin kuin jos asut jossain muussa maassa ja opiskelet suomea kurssilla. Kuitenkin nykyisin meillä on hyviä mahdollisuuksia kuulla kieltä esimerkiksi somen ja muun median kautta asuinpaikasta riippumatta.
Yksilölliset tekijät
Yksilölliset erot, kuten kyky jäljitellä ääniä, kuuloaistin herkkyys ja kielelliset taipumukset, vaikuttavat oppimiseen. Jotkut oppijat omaksuvat uudet äänteet nopeasti, kun taas toiset tarvitsevat enemmän harjoitusta ja tarkempaa ohjausta. Tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi musikaalisuus ja musiikin harrastaminen auttavat myös ääntämisen oppimisessa!
Opetus ja palaute
Tiedätkö, että ääntämistä oppii helpommin, kun ymmärtää, mitä ääntöelimistössä tapahtuu silloin kun puhumme? Sopivantasoinen, selkeä opetus antaa hyvät lähtökohdat ääntämisen harjoitteluun. Ja totta kai, palautteen saaminen on keskeinen osa ääntämisen harjoittelussa! Opettajalta saamasi rehellinen ja rakentava palaute auttaa hahmottamaan, mitkä ääntämisen osa-alueet jo sujuvat ja mitä täytyy vielä harjoitella. Itsearviointi ja vertaispalaute ovat myös tärkeitä työkaluja.
Motivaatio ja harjoittelu
Motivaatio on kaiken oppimisen ydin, niin myös ääntämisen oppimisessa. Se kannustaa jatkamaan harjoittelua, vaikka välillä kohtaisikin vaikeuksia. Säännöllinen ja tavoitteellinen harjoittelu edistävät oppimista, ja positiivinen asenne ja kokemus uuden oppimisesta auttavat ylläpitämään motivaatiota harjoittelun aikana. Harjoittele aktiivisesti, ole kärsivällinen ja pidä oppimispäiväkirjaa kehityksesi seuraamiseksi.
Kun ymmärrämme ääntämisen oppimiseen vaikuttavia tekijöitä, voimme lähestyä ääntämisen oppimista tietoisemmin, mikä johtaa parempaan kielitaitoon ja itsevarmuuteen uuden kielen puhujana!
Päivi
P.S. Varaa aika ilmaiselle tutustumiskäynnille Ääntämisklinikalle (paivi@aantamisklinikka.fi), niin kerron, miten voin auttaa sinua ääntämisen oppimisessa!