Mikä avuksi, kun ääntämisvirheet jännittävät?
Tässä blogikirjoituksessa kerron, mikä auttaa, jos pelkäät ääntämisvirheitä ja jännität vieraan kielen puhumista.
Oletko koskaan kokenut jännitystä, kun puhut vierasta kieltä? Tunnistatko miltä tuntuu, kun jokainen sanasi tuntuu olevan suurennuslasin alla ja pelkäät, mitä muut ajattelevat ääntämisestäsi? Pelkäätkö ääntämisvirheitä niin paljon, että olet mieluummin hiljaa? Tämä on valitettavan tuttua monille meistä, ja se voi olla yksi suurimmista esteistä uuden kielen oppimisessa ja käyttämisessä.
Ääntämisvirheiden pelko johtuu halusta tulla ymmärretyksi ja hyväksytyksi, myös vierasta kieltä puhuessa. Vieraan kielen äänteiden tuottaminen voi tuntua haastavalta ja pelko virheiden tekemisestä voi estää meitä käyttämästä oppimaamme kieltä aktiivisesti. Tällöin jännitys hidastaa oppimisprosessia ja voi myös heikentää itsetuntoamme.
Miten tämän jännityksen voi voittaa? Tässä muutama vinkki, jotka auttavat sinua tuntemaan olosi varmemmaksi ja vähemmän jännittyneeksi.
Pyydä apua ääntämisen opettajalta
Ammattitaitoinen ääntämisen opettaja osaa kertoa sinulle, millaista ääntämisesi on tällä hetkellä ja millaisilla, usein pienillä, korjauksilla voit saada ääntämisestäsi paljon helpompaa. Saat myös täsmällistä tietoa siitä, miten suomen kielen äänteet muodostetaan, jolloin harjoittelusta tulee helpompaa.
Harjoittele puhumalla ääneen
Ääntämistä ei voi oppia kirjasta lukemalla, eli puhu ääneen! Vieraan kielen ääntämisen harjoittelu, vaikkapa yksin kotona ollessa, auttaa ääntöelimistöäsi tottumaan uusiin liikesarjoihin. Peilin edessä harjoittelu auttaa näkemään suun alueen liikkeet ja voi helpottaa harjoittelua.
Ymmärrä, että virheet ovat osa oppimisprosessia
Jokainen meistä tekee virheitä uutta kieltä opiskellessaan. On tärkeää muistaa, että virheet ovat normaali ja tärkeäkin osa oppimista. Ne auttavat meitä oppimaan, mikä toimii ja mikä ei, ja ne ovat siten välttämätön askel kohti sujuvampaa kielitaitoa.
Käy kielikahviloissa tai osallistu pienryhmäkurssille
Keskustele muiden kielenoppijoiden kanssa. Ryhmäympäristössä kaikki ovat samassa tilanteessa, mikä voi vähentää virheiden tekemisen pelkoa. Voitte myös oppia toistenne virheistä ja vaikeuksista. Vertaistuki on tärkeää!
Aseta itsellesi realistiset tavoitteet
Aseta itsellesi pieniä, helposti saavutettavia oppimistavoitteita. Näitä ovat esimerkiksi yksittäisten äänteiden tai ääntämispiirteiden harjoittelu ja korjaaminen. Harjoittelu on helpompaa ja oppiminen tehokkaampaa pala kerrallaan! Realistiset tavoitteet auttavat ylläpitämään motivaatiota ja vähentämään painetta “täydellisyydestä”.
Muista
Jännityksen tunteen voittaminen vie aikaa, mutta sinnikkyydellä, kärsivällisyydellä ja oikeiden oppimisstrategioiden avulla voit vähitellen tuntea olosi mukavammaksi ja luottavaisemmaksi puhuessasi uutta kieltä. Muista, että jokainen pienikin askel on edistystä kohti sujuvampaa ja itsevarmempaa kielitaitoa!
Päivi
P.S. Varaa aika ilmaiselle tutustumiskäynnille Ääntämisklinikalle (paivi@aantamisklinikka.fi), niin kerron, miten voin auttaa sinua ääntämisen oppimisessa!