Miksi suomen puhuminen tuntuu vaikealta loman jälkeen?

Tässä blogikirjoituksessa kerron, mikä auttaa, jos suomen puhuminen tuntuu vaikealta loman jälkeen.

Kävitkö kesällä lomalla kotimaassasi ja puhuit viikkojen ajan vain äidinkieltäsi sukulaisten ja ystävien kanssa? Ja nyt suomen puhuminen tuntuu kankealta ja hankalalta... Huomasin tämän itsekin, kun puhuin taas englantia pienen lomatauon jälkeen.

Vieraan kielen puhuminen tauon jälkeen voi tuntua yllättävän vaikealta, vaikka kyseessä olisi aiemmin hyvin hallussa ollut kieli. Tämä ilmiö on yleinen ja kerron seuraavaksi, mistä se johtuu.

Ensinnäkin kielten oppiminen ja hallitseminen on monimutkainen prosessi, jossa aivoissa luodaan ja vahvistetaan uusia muistijälkiä. Kun kieltä ei käytä hetkeen säännöllisesti, nämä muistijäljet voivat heikentyä, ja aivojen täytyy tehdä enemmän työtä palauttaakseen mieleen oikeat sanat, kieliopilliset rakenteet ja ääntämistavat. Tämä voi aiheuttaa tunteen, että kielitaito on kadonnut tai heikentynyt merkittävästi, vaikka todellisuudessa tieto on edelleen tallessa – se on vain päässyt “ruostumaan”.

Toinen syy liittyy tunteisiin. Kun tauon jälkeen käyttää taas vierasta kieltä, moni saattaa tuntea epävarmuutta ja pelkoa siitä, että tekee virheitä. Tämä epävarmuus voi johtaa jännitykseen, mikä taas voi heikentää kykyä tuottaa sujuvaa puhetta. Aivot ovat ikään kuin lukossa, kun jännitys estää niitä toimimasta tehokkaasti.

Mikä avuksi?

Ensimmäinen ja tärkein askel on harjoittelun aloittaminen uudelleen, vaikka se tuntuisi aluksi vaikealta. Jokainen pieni askel kohti säännöllistä kielten käyttöä auttaa palauttamaan kadonneelta tuntuvan taidon.

  • Aloita kuuntelemalla kieltä, esimerkiksi podcasteja, YLEn selkouutisia tai musiikkia, jolloin aivot pääsevät passiivisesti muistamaan, miltä kieli kuulostaa.

  • Kertaa seuraavaksi ääntämisen perusasiat, erityisesti ne, jotka sinulle ovat olleet vaikeita.

  • Herätä äänesi aamulla puhumaan suomea toistamalla muutaman kerran yksinkertaisia lauseita ja keskity liikkeisiin, joita suussasi tapahtuu.

  • Varaa itsellesi kalenterista ääntämisviikko, jolloin keskityt joka päivä yhteen ääntämisasiaan (esim. a- ja ä-vokaalit, äng-äänteen harjoittelu tai diftongit) ja harjoittelet sitä 10 minuuttia.

Ääntämistaidon palautuminen voi viedä hetken aikaa, mutta kun harjoittelet säännöllisesti, kieli alkaa taas tuntua tutulta ja luonnolliselta. Kielen opiskelu on matka, jossa jokainen askel vie lähemmäs sujuvuutta – myös tauon jälkeen.

Päivi

P.S. Tuntuuko tämä vaikealta tehdä yksin? Varaa aika ilmaiselle tutustumiskäynnille Ääntämisklinikalle (paivi@aantamisklinikka.fi), niin kerron, miten voin auttaa sinua ääntämisen harjoittelussa tauon jälkeen!

Edellinen
Edellinen

Uusi kurssi - Tuutsä mukaan?

Seuraava
Seuraava

Mikä avuksi, kun ääntämisvirheet jännittävät?